Bijkomende info nodig? Uiteraard kan je me steeds contacteren, maar misschien vind je het antwoord al terug in dit lijstje van “vaak gestelde vragen” door mijn patiënten 🙂
Hoeveel kost een huisbezoek?
De kost van een bezoek van een vroedvrouw aan huis wordt meestal volledig terugbetaald door de mutualiteit. Enkel een (beperkte) transport-bijdrage en een eenmalige dossierkost zijn niet inbegrepen. Kijk in het menu “tarief en regio” voor een overzicht in detail.
Ik heb een hospitalisatieverzekering: betaalt die de transport- en dossierkost terug?
Verschillende hospitalisatieverzekeringen komen hierin ook tussen. Toch is het raadzaam om u hierover te informeren, aangezien dit heel verschillend kan zijn. Indien er kosten moeten betaald worden, dan kan de wijze waarop (overschrijving of contant) met mij persoonlijk afgesproken worden.
Op hoeveel bezoeken heb je recht?
Vóór de bevalling kan je rekenen op prenatale infosessies indien je dit wenst. Deze kunnen gaan over borstvoeding of over voorbereiding op je kraamperiode: samen met jou overloop ik wat je allemaal nodig hebt wanneer je naar huis komt met je nieuwe spruit. Deze bezoekjes vinden plaats bij jou thuis op een door ons afgesproken tijdstip. Het is ook heel interessant dat jouw partner of een andere vertrouwenpersoon hierbij aanwezig is.
Ná de bevalling heb je recht op een dagelijks bezoek van de vroedvrouw en dit tot dag 5 (dag 0 = dag van de bevalling). Daarna heb je nog recht op 7 bezoeken (optioneel), in samenspraak in te plannen in functie van wat jij en je baby nodig hebben. Indien er medische redenen zijn kunnen deze consultaties op voorschrift nog verdergezet worden.
Kind en Gezin komt na de bevalling bij mij langs, heb ik toch nog een vroedvrouw nodig?
Kind en Gezin en de zelfstandig vroedvrouw voeren gelijkaardige taken uit, maar toch is er een belangrijk verschil.
De vroedvrouw is gespecialiseerd in de medische zorgen van zowel moeder als kind na de bevalling en kan heel regelmatig langskomen als dat nodig is (bijvoorbeeld omwille van een moeilijkere borstvoeding, verminderde gewichtstoename van het kind, medische zorgen van de mama, …). Je vroedvrouw kan deze zorgen verlenen tot je kindje 1 jaar wordt.
Kind en Gezin volgt vooral het kind op, vanaf de geboorte tot 2,5 à 3 jaar. Zij volgen de medische en psychomotorische ontwikkeling nauwgezet op. Ook bij opvoedkundige problemen kan je bij hen terecht. In de eerste weken komen zij slechts enkele keren op huisbezoek, daarna dien je bij hen in het consultatiebureau langs te gaan.
Ik heb kraamhulp aangevraagd, heb ik toch nog een vroedvrouw nodig?
Kraamhelpers zijn opgeleid om de mama te ondersteunen in het huishouden en beperkt te begeleiden bij de normale verzorging van het kindje. Zij kunnen ook helpen bij de zorg van de andere kinderen, ontvangen van bezoek, koken, wassen en strijken. Ook wanneer je kraamhulp hebt aangevraagd is begeleiding door een vroedvrouw belangrijk: zij staat dan in voor de medische zorg van mama en baby, opvolging van borstvoeding of flesvoeding, enz.
Mijn vorige borstvoeding is vlot verlopen, dus zal het nu ook wel goed gaan?
Geen enkele borstvoeding verloopt hetzelfde omdat elk kind en bevalling uniek zijn. Wanneer je reeds een goede borstvoeding gehad hebt, kan de opstart van de volgende borstvoeding inderdaad vlotter gaan, maar is niet noodzakelijk zo. Er moet toch nog steeds goed gelet worden op voldoende stimulatie van je baby zodat techniek en kracht ook deze borstvoeding kunnen doen slagen. Hiervoor is opvolging ook tijdens de eerste dagen thuis geen overbodige luxe. De vroedvrouw kan je eventuele tips aanbieden, geruststellen of motiveren om in deze opzet te slagen.
Mijn vorige borstvoeding is niet gelukt, dus zal het nu ook niet lukken?
Wanneer een vorige borstvoeding niet gelukt is, kan het extra nuttig zijn om reeds tijdens de zwangerschap een eerste keer met je vroedvrouw af te spreken. We bekijken dan samen wat er vorige keer is fout gegaan en er kan eventueel gezocht worden naar preventieve oplossingen. We overlopen stap voor stap de betekenis en werking van borstvoeding zodat je optimaal voorbereid bent. Het is belangrijk om te beseffen dat deze borstvoeding niet noodzakelijk op dezelfde manier hoeft te verlopen als je vorige: elke zwangerschap, bevalling, kind én borstvoeding zijn 100% uniek! Samen werken we aan jouw ideale combinatie.
Kan ik ook vóór ik bevallen ben terecht bij een vroedvrouw aan huis?
Tijdens je zwangerschap kan je al eens afspreken om eventuele belangrijke topics te bespreken. Dit kan gaan over je zwangerschap, de nakende geboorte, de kraamperiode en het geven van borstvoeding. Op deze manier leer je jouw vroedvrouw reeds kennen en kunnen eventuele afspraken gemaakt worden voor na de bevalling. Zo word je gevolgd door iemand die je reeds kent en vertrouwt. Ook deze consultatie wordt voor het grootste gedeelte terugbetaald door de mutaliteit